ABD heyeti stratejik bağları teyit etmek üzere Papua Yeni Gine’yi ziyaret etti
Amerika Birleşik Devletleri’nin Papua Yeni Gine’ye (PNG) olan bağlılığının altını çizmek üzere sivil ve askeri yetkililerden oluşan üst düzey bir heyet bu hafta Pasifik ülkesini ziyaret etti. Pazar gününden Salı gününe kadar süren ziyaret, bir önceki yıl tesis edilen Savunma İşbirliği Anlaşması ile bağlantılı yeni projelerin uygulanmasını hızlandırmaya odaklandı.
Heyetin gündeminde sivil işler ve tıbbi eğitim ekiplerinin konuşlandırılması, PNG’nin yakıt krizinin ele alınmasında yardım ve PNG Elektrifikasyon Projesine destek gibi çeşitli çabalar yer aldı.
Heyette ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Başkanı Amiral Samuel Paparo, Beyaz Saray’ın Doğu Asya’dan sorumlu kıdemli direktörü Mira Rapp-Hooper, Dışişleri Bakanlığı’nın bölgedeki en üst düzey diplomatı Daniel Kritenbrink ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) Asya’dan sorumlu yönetici yardımcısı Michael Schiffer gibi önemli isimler yer aldı.
Beyaz Saray’dan bugün yapılan açıklamaya göre delegeler PNG’nin en acil kalkınma ve güvenlik ihtiyaçlarıyla uyumlu bir dizi yeni girişimi tanıtarak bu önemli Pasifik ortaklığını güçlendirdi.
Ziyaret, Pasifik’i geleneksel olarak kendi etki alanları içinde gören ABD ve müttefiki Avustralya’nın Pasifik ülkelerini Çin ile güvenlik düzenlemeleri yapmaktan caydırmaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Çin’in 2022’de Solomon Adaları ile yaptığı güvenlik anlaşmasının ardından bu endişe daha da arttı.
ABD-PNG savunma anlaşması, ABD’nin PNG’nin liman ve havaalanlarını 15 yıllık bir süre zarfında hem askeri hem de sivil kullanım için geliştirmesi için bir yapı sağlıyor. Ancak bazı analistler ABD’nin taahhütlerini yerine getirme hızının yavaş olduğu yorumunda bulundu.
ABD’nin diplomatik girişimleri bu yılın başlarında Başkan Joe Biden’ın amcasının İkinci Dünya Savaşı sırasında PNG’de uçağı düştükten sonra yamyamların kurbanı olma ihtimalinden bahsetmesinin ardından bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı.
ABD ayrıca Sahil Güvenlik’in Pasifik Adalarında daha büyük bir deniz güvenliği rolü üstleneceğini, Sahil Güvenlik görevlilerinin PNG sularında devriye gezeceğini ve yasadışı faaliyetlerde bulunduğundan şüphelenilen yabancı gemilere çıkma yetkisine sahip olacağını belirtti.
Şubat ayının başlarında üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi PNG’ye Çin’in olası bir güvenlik anlaşması teklifini reddetmesini tavsiye ederek Pekin ile yapılacak herhangi bir güvenlik anlaşmasının doğal sonuçları ve maliyetleri olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Pasifik Ada ülkelerini desteklemek için Dünya Bankası, ABD ve Avustralya’nın desteğiyle bir mali güvenlik ağı hazırlıyor. Bu girişim, Batılı bankaların kârlı olmadığı düşünülen bu pazarlardan çekilmesine ve Çin’in bu boşluğu doldurmak için devreye girebileceği endişesine yanıt niteliğinde.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.