İş

Yiyecek ve İçecek Sektöründe Çalışan Arayışı Artıyor

Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren birçok işletmenin vitrinlerinde son dönemde ‘işe alım aranıyor’ ilanları artarken, ilan sahipleri başvurularda sadece paraya odaklanıldığını, özellikle gençlerde hevesin kalmadığını söyledi. ve gelecek için bir meslek öğrenmeyi seviyorum.

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu ‘üniversite şehri’ olarak anılan Eskişehir’de gıda sektöründeki işletmelerin birçoğu ‘bizimle çalışmak ister misiniz?’ Reklamlarda artış oldu. Personel sıkıntısı yaşandığı gözlemlenen Anadolu Üniversitesi çevresinde yer alan yiyecek içecek işletmeleri bu yolla yeni eleman kazanmaya çalışmaktadır. İş ilanı sahipleri, ekonomik durgunluk nedeniyle ilanlara başvuranların günü kurtarmak için sadece parayla çalışmak istediklerini belirtirken, geleceğe yönelik meslek öğrenme aşklarının ve heveslerinin olmadığına dikkat çekti. .

“Meslekte fazla ilerleme ve emek görmüyoruz”

Sekiz yıldır gıda sektöründe çalışan ve 2,5 yıldır Eskişehir’de restoran sahibi olan Yücel Dokuzlar, iş ilanlarının çoğunlukla yarı zamanlı olduğunu vurgulayarak, başvuranların büyük çoğunluğunun üniversite öğrencileri olduğunu belirtti. Kesimde garson, komi ve bulaşıkçı bulmakta zorlandıklarını söyleyen Dokuzlar, “İhtiyaç sahibi arkadaşları değerlendirmeye çalışıyoruz. Üç gündür vitrindeki personel ilanı asılı. Başvuranlar var. part-time çalışma sisteminde 8 veya 6 saat çalışma alıyorlar.Saati asgari ücret ve belirlenen ücret üzerinden hesaplıyorlar.Genelde piyasada garson,komi ve bulaşıkçı çok yok.Başvuranlar birden fazla öğrenci. Hem öğle yemeğini burada yiyorlar hem de harçlıklarını alıyorlar.Gençler çoğunlukla 8 saat çalışmayı tercih ediyor ama her yerde reklam var eskisi gibi meslek öğrenme aşkı ve hevesleri yok. Meslek öğrenmeye, meslekte ilerlemeye, terfi etmeye çalışan öğrenciler, 8 saat çalışıp parasını alıp gitmeyi düşünürler, bin 500 lira maaş alıp ‘üç, beş gün’ derler. ya da bir hafta benim için yeterli’. “Karınlarını doyurup harçlıklarını alıyorlar. İş ilanı ortalama bir hafta vitrinde kalıyor. Bir hafta, 15 gün sonra yeniliyoruz” dedi.

“Meslek öğrenmeye gelen kimseyi görmedim”

Eskişehir’de bir teknik lisede Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde stajyer öğrenci olan ve aynı zamanda lokantada çalışarak parasını kazanan Mustafa Caraldak, okula gidenlerin büyük çoğunluğunun okuma isteğinin geri planda kaldığını vurguladı. üniversite okumak için Eskişehir’e gelir. İş ilanlarına başvuranların işi beğenmediğini belirten Caraldak, birçok arkadaşının da bu durumda olduğunu ifade etti. Koşulları kabul etmiyorlar. Aslına bakarsanız paraya ihtiyacı olan çok fazla kişi bulamıyoruz. Meslek öğrenmek isteyen birini hiç görmedim. Üniversitede birçok arkadaşım var, birden fazla yerde çalışıyorlar. İş başvurusunda bulunan biri gelip birkaç gün çalışsa da işi beğenmeyip gidiyor. Onun için çalışması zor. Çoğu zaman tek amaçları çok para kazanmak ve onu harcamaktır. Başka bir neden yoktur. Çalıştığı yerde kendisini kalıcı olarak görmez, orada bir aidiyet hissetmez. Hem lisede staj yapıyorum hem de hafta sonları burada çalışıyorum. Hafta içi çalışarak paramı buradan alıyorum. Birçoğu ilerisini düşünmüyor” dedi.

“Çalışarak kendine bir şeyler katanlar yeterli yerlere gidiyor”

Bir işte çalışacak kişinin kendini geliştirmesi ve geleceğe yönelik hedefleri olması gerektiğini vurgulayan Caraldak, “Son gün 3 kişi iş görüşmesine geldi. Konuştular ve gittiler. Daha çok erkek başvuruyor. Görmüyorlar.” Yapacakları işi meslek olarak yapıyorlar.Kendilerini geliştirmeleri gerekiyor ama yapmıyorlar.Ekleyenler nezih yerlere gidiyor.Bu işi geçici bir iş olarak görüyorlar.İhtiyacı olan parayı kazanıp gidiyorlar. .Sonra ilanlar yenilenmeli.Gerçekten işe ihtiyacı olan kişi istikrarlı bir şekilde çalışır ve gelişir.En azından okul döneminin sonuna kadar çalışmak zorundadır.Eğer büyük hedefleri olanlar varsa, Kendilerini sıfırdan eğitin” dedi. – ESKİŞEHİR

haber-pertek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu